Noppeid IT ajaloost - Läbikukkunud lahendused

 1. Skype

21. sajandi vaba kõne ja videovestluste üks kuulsamaid keskkondi. Skype ilmus 2003 aastal ja on tollest ajast mitmeid kordi "omanikke" vahetanud. Ta on olnud ettevõtete ja tavakasutajate lemmik väga pikalt, olenemata oma mitmetest visuaalsetest ja tehnilistest muutustest aastate vältel. Nagu vanade süsteemidega ikka, on ka Skype'le üritatud uut elu sisse puhuda, muutes P2P süsteem Cloudi põhiseks. Maha jäi ta aga oma paindlikuses. Skype ei võimalda luua kohandatavat töökeskkonda, kus saaks peale videokõnede ka faile edastada ja eraldi kõneruume luua. Võimust võtavad Microsoft Teams, Discord jpt. Olgugi, et Skype on tänase päevani väga laialdaselt kasutuses, jääb ta uutele tulijatele alla. Microsoft suunab ka ise kasutajaid pigem MS Teamsi kasuks valima.

 2. Napster

1999. aastal päevavalgele ilmunud tarkvara, mille lõi noor Shaw Fanning. Napster muutis oma lühikesele elueale vaatamata tohutult muusikatööstuse maailma. Esimest korda oli võimalik tasuta kuulata laule, ilma et oleks olnud vaja plaat osta. Muusika sai levida kiirelt ja tasuta. Kuna aga selline tegevus läks vastuollu autoriõigustega, oli Napster sunnitud minema üle tasulisele teenusele, millega lõppes ka tema populaarsus.

3. Projekt ARA 

 Project Ara - Wikipedia

Google poolt 2014. aastal välja pakutud idee hakata tootma modulaarseid nutitelefone. Paberil oli idee vapustav. Kasutajal tekiks võimalus vahetada telefoni osi paremate vastu lihtsamalt, ilma et tuleks täiesti uus telefon osta. Samuti oleks sellise süsteemiga muutunud lihtsamaks vigaste komponentide vahetamine. Kahjuks pole selline süsteem aga väga kasutajasõbralik, suurem hulk inimesi ei viitsi sellega tegeleda, mis protsessor ta telefonil olema peaks ning palju ta RAM-i juurde vajaks. Sellel ideel oli potentsiaali, aga kahjuks otsib inimene eelkõike ikkagi mugavust.

 

Allikad:

https://www.stitchdx.com/blog/skype-is-dead-long-live-teams/ 

https://arstechnica.com/information-technology/2016/07/skype-finalizes-its-move-to-the-cloud-ignores-the-elephant-in-the-room/

https://www.bbc.com/culture/article/20190531-napster-turns-20-how-it-changed-the-music-industry 

https://dailywireless.org/mobile/what-happened-to-project-ara/

 

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Elavad ja surnud tavad

Uus meedia...