Teistmoodi IT

Tehnoloogia areneb hirmutaval kiirusel ja olgugi, et mul pole eluaastaid ja kogemust palju, olen liikunud pisikestel mobladelt puutetundlike võimsate nutitelefonideni, suurest arvuti- ja ekraanikastist pisikese sülearvutini ning võtmega ukselukustussüsteemist puhtalt elektroonsele süsteemile. Uusi lahenudsi pakutakse pidevalt välja, aga praeguse aja kõige uudsemaks loeks ma erinevaid biomeetria ja eye-tracking süsteeme. 

turvalisus ja erinevad isikut toendavad lahenused on tänapäeval järjest rohkem vajalikud. Kõik me andmed on internetis üleval ja toiminguid tehakse ka tihti just veebi kaudu. Kogu see on aga suureks ahvatluseks kriminaalidele, kes ühel või teisel moel me andmeid ära tahavad kasutada. Lukke saab aga päris mitmeid peale panna, et oma vara kaitsta. Üheks suhteliselt turvaliseks ja mugavaks kaitseks on näotuvastussüteem. Kaamera tunneb omaniku näojooni ja proprtsioone ning laseb läbi ainult õige inimese. Minu jaoks on täiesti ulmeline, et isegi internetipanka sisenemisel peab lihtsalt oma nägu näitama. See on mugav süsteem, mis ei aita ainult erinevate liikumisraskustega inimesi, kes võibolla ei saagi nii efektiivselt paroole sisestada, vaid on juba väga laialdaselt tavainimeste kasutuses. Mugavaks teeb elu ka selline uudne nähtus nagu mikrokiibid, mis on süstitud inimese kehasse. Nende abil saab avada uksi, jälgida tervislikku seisundit jne. Tulevikus võiks nende abil isegi GPS positsioone lugeda saada.

Üsnagi uudsed on ka eye-tracking süsteemid, mis lubavad seadmes toiminguid teha ainult õigesse kohta vaadates. See pole küll väga tavakasutajate ringi veel jõudnud, aga aitab tohutult neid, kes muud moodi hätta jäävad. Tänapäeval on sellised süsteemid nõnda arenenud, et peale lihtsa kursori suunamise saab ainuüksi silmade abil kasvõi arvutimänge mängida, täpset dokumenditööd teha ja muid mugavusi nautida, mida arvutid ja veeb meile pakuvad. Kõige laiandasemalt levinud on video kaudu silma jälgimine. Pildis tuvastatakse ära kasutaja pupilli keskkoht ning võetakse niiöelda stardipositsioon. Silma liigutades tuvastatakse liikumise amplituud ja arvutatakse selle abil, kuhu pilk suunatud on. Veel kasutatakse spetsiaalseid läätsesid, mis möödavad teiste abivahenditega silma liikumist. Kolmas viis on silma liikumist mõõta elektrilainete abil, kasutades elektrookulaargraafiat. Silma liikudes mõõdetakse elektriväljade liikumist ning arvutatakse pilgu siht. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Elavad ja surnud tavad

Uus meedia...

Noppeid IT ajaloost - Läbikukkunud lahendused