Copyleft

Copyleft tagab samad levitamis- ja kasutamisvabaduse samade litsentseeritud teoste vahel, mis võimaldab tarkvara tasuta levitada, suurendades selle levikut. Copyleft litsentse on mitut tüüpi ja need jaotatakse niiöelda tugevuse järgi väga tugevust nõrgani, lõpetades puuduliku copyleftiga.

Väga tugev copyleft nõuab, et kõik järgmised sellise litsentsiga komponendid viiakse sama litsetsi alla. Selline copyleft levib nagu viirus, "kleepudes" iga järgmise komponendi külge, millega ta ühes projektis on. Samuti on sätestatud lähtekoodi avalikustamine. (AGPL)

Tugev copyleft on sisuliselt sama, mis väga tugev, aga lähtekoodi ei pea avalikustama. Litsents "kleepub" samamoodi edasi, mis tagab litsentsi kindla leviku uutele komponentidele. (GNU GPL, DSL)

Nõrk copyleft nõuab selle litsentsiga lähtekoodi säilitamist sama litsentsi all, aga ei nõu selle litsentsi "kleepumist" teistele komponentidele. (GNU LGPL, MPL)

puuduv copyleft laseb lähtekoodiga palju vabamalt ringi käia. Seda saab kasutada paljudel erinevatel eesmärkidel (ärivarad) ning lähtekoodiga võib peaaegu kõike teha. (MIT, Apache, BSD)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Elavad ja surnud tavad

Uus meedia...

Noppeid IT ajaloost - Läbikukkunud lahendused