IT-turvariskid: pettused

 Meili teel saab tänapäeval väga palju tehinguid tehtud. Erinevad kokkulepped, infovahetus, organisatoorne pool jne. Kuidas teha vahet, mis on päris ning ja mis on petuskeem? Tänapäeval lihtsalt peale vaadates ei saagi aru.

Kõige legendaarsemad on Nigeeria petukirjad, aga on ka teisi nutikaid ja vähemnutikaid ärarääkijaid. Meiliaadressid on üsnagi kättesaadavad, eriti kui juhtud olema mingi organisatsiooni või asutuse sellisel positsioonil, kus inimesed vajavad su meiliaadressi. Kui läheb õnneks, satub see petukiri rämpsposti, kust enamasti väga palju kirjadele ei vastata. Halvemal juhul tuleb kiri tavapostkasti. Petturid on muutunud ka nutikamateks. Petmine on neile igapäevaseks tööks ja nad võtavad seda tihti väga tõsiselt. Neil on endil mitmeid erinevaid meiliaadresse, millega maskeerida ennast teisteks organisatsioonideks, näiteks pankadeks. Mängitakse palju ka inimese süütunde peale. Käib sujuv manipulaarne ja psühholoogiline sõda ohvriga. Õnneks on suuremad organisatsioonid petturite tuvastamisega palju tegelenud, kuid mõni kala pääseb ikka võrgust läbi. 

tehnoloogiliselt saab petturite vastu võidelda IP tuvastamise ja keelamisega. Ohver saab teatada kahtlase kirja saatjast ning piisava koguse teadete juures ning nähes, et kirjad tõesti on ühetaolised  võimalikud pettused, saaks saatja meiliaadressi või IP ära keelata. 

Koolitusi saab läbi viia õpetamaks, kuidas sellistele kirjadele reageerida. Suuremad uuringud suudaksid kindlasti paika panna mingi kindla mustri nendes kirjades ja seda saaks tutvustada tavakasutajatele. 

Reeglite poole pealt tuleks selliseid kirju enamasti lihtsalt vältida. Nii väldid võimalikku õnge langemist ning ei raiska oma aega. Julgemad võivad neile vastata, aga ainult, et petturite aega raisata. Nõnda teeb näiteks komöödik James Veitch, kes astub petturitega vestlustesse, raisates nende aega temaga ja päästes nõnda mõne kergeusklikuma kasutaja.  Soovitan tema videoid vaadata, päris naljakad. 

"Scammeritega" võitleb ka youtuber Kitboga, kasutades päris keerulisi viise petturite aja viitmiseks. 

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Elavad ja surnud tavad

Uus meedia...

Noppeid IT ajaloost - Läbikukkunud lahendused